Coöperatie Essenkracht Opgericht

keyboard_arrow_down

Cooperatie Essenkracht ontvangt subsidiebeschikking nieuwe Postcoderoosregeling

Nadat in april 2021 ook de coöperatie Essenkracht het levenslicht zag, is inmiddels ook de subsidie voor het 1e project op basis van de nieuwe postcoderoosregeling beschikt. Dit maakt de weg vrij voor het plaatsen van de 1e fase a van een ‘PV zonnedak op de Multifunctionele Accommodatie’ (MFA) in Albergen. De coöperatie is opgericht de Stichting Essenkracht voor alle dorpen uit de gemeente Tubbergen om zo hun eigen lokale postcoderoosprojecten te kunnen realiseren.

Eerste SCE project

De voorbereidingen voor het eerste project in Albergen zijn al in volle gang. Op het dak van het MFA gebouw zullen +/- 160 panelen geplaatst worden, wat elektriciteit oplevert voor circa 15 huishoudens.
Mede-initiatiefnemer Frank oude Breuil: “Sinds dit jaar is de postcoderoosregeling aangepast waardoor er op een eenvoudigere en lucratieve manier projecten zonneprojecten gestart kunnen worden. De leden brengen in deze het geld in en maken daar gemiddeld zo’n 4 a 5 % rendement op. In het geval van de MFA gaat ook een deel van dit rendement naar MFA en haar gebruikers.’

Rendement

Het rendement kan ook privé benut worden door de investeerders en ook de eigenaar van het dak kan een vergoeding krijgen voor het beschikkaar stellen van zijn dak. De regeling geldt voor 15 jaar waardoor mensen zonder geschikt dak toch voordeel halen uit de subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen. Tevens is het een mooie manier voor bedrijven om, indien ze zelf niet willen investeren in zonnepanelen, het dak toch op een nuttige manier in te zetten en zo bij te dragen aan de energietransitie.

Vervolg

Nu de subsidie is beschikt volgt er binnenkort een info-avond waarbij als eerst de direct betrokkenen van Jong Nederland Albergen en de stichting MFA de kans krijgen om deel te nemen. Zodra de leden vastgesteld zijn kunnen we aan de slag met de realisatie. Ook andere dorpen kunnen zich bij Essenkracht melden: de coöperatie is continu op zoek naar nieuwe daken en deelnemers.

Blijf op de hoogte

Onze laatste nieuwsbrieven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Essenkracht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Logo provincie Overijssel
Logo gemeente Tubbergen
Logo gemeente Tubbergen